Polisi ırkçılıkla suçlayarak işini kaybeden Bahar Aslan’a olumlu karar
Almanya’da adı X olarak değiştirilen Twitter’da bazı polis memurlarını ırkçılıkla suçlayarak yaptığı paylaşımlar nedeniyle polis akademisindeki işini kaybeden öğretim üyesi Bahar Aslan’ın akademiye açtığı davada ilk karar çıktı.
Acil başvuru davasında (Eilverfahren) mahkeme Aslan’ın işine dönebileceğine hükmetti.
DW Türkçe’nin haberine göre Gelsenkirchen İdare Mahkemesi Sözcüsü, Aslan’ın iş sözleşmesini yenilemeyen Polis ve Kamu Yönetimi Üniversitesi’nin “gerekçeli bir genel değerlendirme olmaksızın” bu kararı aldığını tespit etti. Mahkeme, Aslan’ın ana davada karar çıkana kadar işine dönebileceğine hükmetti. Ana davanın ne zaman görüleceği henüz belli değil.
Duruşmada Aslan’a destek veren “Özgürlük Hakları Derneği” (GFF), kararı “düşünce özgürlüğü açısından önemli bir sinyal” olarak değerlendirdi. Açıklamada, “Üniversite, kötü haberi vereni cezalandırma refleksine kapıldı ve şimdi bunun bedelini ödüyor: Karar hukuksuzdu.”
Aslan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda kendisine destek verenlere teşekkür etti.
Ne oldu?
Gelsenkirchen’de bir ortaokulda öğretmen olarak görev yapan Bahar Aslan, aynı şehirdeki Polis ve Kamu Yönetimi Üniversitesi’nde de “kültürlerarası yeterlilik” dersi verdi.
Aslan, mayıs ayında Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Almanya’da aşırı sağcı polislerin göçmenler üzerinde ırksal amaçlı kontroller yaptığını” öne sürerek, “Artık ben ya da arkadaşlarım polis denetimine yakalanınca kalp çarpıntısı yaşıyoruz çünkü herkes Güvenlik yetkililerindeki kahverengi (aşırı sağ için kullanılan bir tanım). ) pislikler bizi korkutuyor. Bu sadece benim değil, bu ülkedeki birçok insanın gerçeği” dedi.
Bunun üzerine polis akademisi Bahar Aslan’ın sözleşmesinin uzatılmadığını duyurdu. Aslan’ın Twitter paylaşımları nedeniyle işini kaybetmesi Almanya’da tartışmalara neden oldu. (HABER MERKEZİ)