Günde birden fazla öğün yemeyin
Kurban Bayramı’nın klasik sofralarında ilk akla gelen genellikle kırmızı et tüketimidir. Ancak abartılı kırmızı et tüketimi başta kalp damar ve bağırsak sağlığı olmak üzere vücudun tüm sistemini olumsuz etkileyebilir. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Işık Ecem Baydı Ozman, Bayram döneminde sağlıklı beslenme alışkanlığını sürdürmenin çok önemli olduğuna işaret ederek, “Kurban Bayramı’nda özellikle üç kurala dikkat etmek gerekiyor; günde sadece bir kez ve kontrollü miktarda kırmızı et tüketmek, etin yağsız olmasına dikkat etmek ve sebze yani lif tüketimini artırmak. Çünkü tatilde bu kurallara uyulmadığında kilo alımının yanı sıra şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi sindirim sorunları, kan şekerinde dengesizlik ve çok daha önemlisi kalp krizine yol açabilecek önemli sağlık sorunları gelişebilir. . Beslenme ve Diyet Uzmanı Parıltı Ecem Baydı Ozman Kurban Bayramı’nda dikkat etmeniz gereken kuralları anlattı; değerli teklifler ve uyarılar yaptı!
Günde 70 gramdan fazla kırmızı et tüketmeyin
Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi günde neredeyse 3 öğüne ulaşabiliyor. Ancak yapılan araştırmaların sonuçlarına göre kırmızı etin pişmiş halde günde 70 gramdan (2-3 adet köfte) fazla tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Bayramda kırmızı et tüketimi abartıldığı için; Hazımsızlık, kabızlık, kilo alımı ve yüksek kolesterol seviyeleri ile sonuçlanabilse de, uzun vadeli sonuçlar daha da yıkıcı olabilir. Sağlık otoriteleri ayrıca haftada 350-500 gramdan fazla tüketilen kırmızı etin özellikle kolon kanseri ile ilişkili olduğunu gösteriyor.
Eti yağsız tercih edin, yağsız pişirin
Kırmızı et doğal olarak yağ içeren bir besindir ve temel olarak doymuş yağ içerir. Doymuş yağların aşırı tüketimi de kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilidir. Beyaz yağın kırmızı ette görünen kısımlarının tüketilmesi, etle birlikte alınan doymuş yağ miktarını artırır. Bu nedenle kırmızı eti beyaz yağsız olarak tüketmeniz gerekir. Ayrıca pişirirken fazladan yağ eklemek aslında kalorisi yüksek bir besin olan kırmızı etin kalorisini arttırabilir ve vücuttaki yağ oranının artmasına neden olabilir.
Eti en az 24 saat dinlendirin!
Yeni kesilen etin sindirimi zor olduğu için hazımsızlık gibi sorunlar gelişebilir. Bu nedenle kırmızı eti kesimden sonra 24 saat serin ortamda dinlendirdikten sonra pişirmeli ve kalan kısmını küçük parçalar halinde buzluğa koymalısınız. Küçük paketlerde dondurmak, çözdürme sırasında güvenli bir ortam sağlayacaktır. Ette zehirlenmeye neden olabilecek zararlı bakterilerin üremesini önlemek için etin buz çözme işlemini buzdolabında veya akan su altında gerçekleştirmelisiniz. Pişmiş bir yemeği oda sıcaklığında en fazla 2 saat beklettikten sonra buzdolabına koymanız da önemlidir. Aksi takdirde ette bozulmaya neden olabilecek bakteri sayısı artar ve zehirlenmelere neden olabilir.
Sabah ve akşam kavurma yemeyin!
Kahvaltıda kavurma yerine bol yeşillik, bir yumurta, orta yağlı peynir ve zeytin gibi hafif seçenekler tüketmek, gün içinde daha yüksek kalorili yiyeceklerin olumsuz etkilerini dengelemenize yardımcı olur. Akşam yemeği yerine öğle yemeğinde kavurma gibi yüksek kalorili besinler tüketmeniz sindirim kolaylığı açısından daha uygundur.
Bol salata veya etli sebze tüketin.
Aşırı veya sık kırmızı et tüketimi bağırsakların sağlığını etkileyerek tüm sistemi olumsuz etkileyebilmekte, kabızlık hatta daha da kötüsü zamanla kolon kanserlerine yol açabilmektedir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Parıltı Ecem Baydı Özman, lifli beslenmenin bu olumsuz etkilerin önüne geçebileceğine dikkat çekerek, “Bu nedenle Kurban Bayramı’nda tüketeceğiniz kırmızı et miktarını minimum seviyede tutmalı ve lifli besinler tüketmelisiniz. lif içeriği ile bağırsak sağlığını olumlu yönde etkileyen salatalar ve sebzeler bu dönemde tüketilir. ” diyor.
Sakatat tüketimine dikkat!
Sakatat yüksek oranda kolesterol içerir. Bu nedenle kolesterolünüz yüksekse sakatat tüketmemelisiniz. Kolesterolünüz yüksek olmasa bile sık sık sakatat yerseniz kolesterol seviyeniz zamanla yükselebilir.
Et yerseniz tatlılardan kaçının
Kurban Bayramı’nda takdir etmeniz gereken bir diğer nokta da çikolata, şekerleme gibi hayvansal yağ içerebilecek gıdalardan uzak durmaktır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Parıltı Ecem Baydı Özman, kırmızı etin yanı sıra bazı çikolata ve tatlıların da hayvansal yağ içerdiği uyarısında bulunarak, “Kırmızı ette doğal olarak hayvansal yağ bulunur. Çikolata ve tatlılar da hayvansal yağ konusunda saf değildir. Çikolata süt yağı içerebilir ve tatlılar tereyağı gibi hayvansal yağlar içerebilir. Bu besinler tıpkı kırmızı et gibi kolesterol ve ağır kalori içerir. Bu nedenle kırmızı et ile bu besinleri aynı anda tüketmek değerlidir.” konuşur.
Probiyotik ürünlerden yararlanın
Tatil döneminde et tüketiminin artması ya da sağlıklı beslenme rutininin bozulması bağırsakların sağlığını olumsuz etkileyerek bağırsaklardaki iyi ve kötü bakterilerin stabilitesini bozabilir. Ayrıca tatil boyunca beslenme rutininin değişmesine bağlı olarak gaz, şişkinlik ve kabızlık gelişebilir. Bu nedenle bu dönemde kefir veya probiyotik yoğurt gibi probiyotik besinlerden faydalanmak bağırsak sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.
bol su için
Çoğumuz tatillerde veya kutlamalarda yeme alışkanlıklarımızı değiştirebilir ve su tüketimini azaltabiliriz. Ancak bol su içmenin kabızlığı önlemek, sindirimi rahatlatmak ve vücudumuzdaki ödemi azaltmak için birçok değerli işlevi vardır. Bu nedenle vücudunuzu susuz bırakmamak için sadece tatillerde değil her gün kilo başına 30-35 ml su tüketmeyi alışkanlık haline getirin.
Haftada 200-300 dakika egzersiz şart!
Tatil boyunca fazla kalori alımını dengelemek veya yeme alışkanlıklarındaki değişikliklerden kaynaklanan sindirim problemlerini önlemek için günlük adım sayınızı veya aktivite düzeyinizi yüksek tutmanız önemlidir. Sağlıklı yetişkinlerin haftada 200-300 dakika orta düzeyde egzersiz yapması önerilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı